Orașul Gura Humorului este situat în partea centrală a județului Suceava, la limita estică a Obcinilor Bucovinei, în depresiunea Humorului. Vatra orașului se află la confluența râului Humor cu râul Moldova, de la acest fapt provenind numele orașului.

Localitatea este poziționată la o altitudine de aproximativ 470 de metri, având un climat cu proprietăți sedative. Locul a fost căutat, încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca stațiune climaterică. Orașul este străbătut de șoseaua europeană E58 (DN 17), fiind poziționat la jumătatea distanței dintre Suceava și Câmpulung Moldovenesc, la circa 35 de km de aceste două centre urbane.

Cel mai apropiat oraș de Gura Humorului este Frasin (7 km, către Câmpulung Moldovenesc). Altă cale rutieră care străbate orașul este drumul județean DJ 177, către comuna Mănăstirea Humorului, pe valea râului Humor. Gura Humorului este conectat la sistemul național feroviar și are două stații CFR pe magistrala Suceava – Vatra Dornei: Gura Humorului Oraș (în apropiere de centrul localității), respectiv Gura Humorului (în satul Păltinoasa din cadrul comunei suburbane cu același nume).

Etimologia denumirii:

Orașul Gura Humorului își trage numele de la așezarea sa la gura de vărsare a râului Humor în râul Moldova. În ceea ce privește denumirea râului Humor, una dintre legendele locale vorbește despre trecerea tătarilor pe aceste meleaguri la o dată nedeterminată (posibil în anul 1241), când ploile abundente umflaseră apele pârâului făcând imposibilă trecerea sa. Tătarii au numit această apă „Homor”, ceea ce în limba turanică vorbită de ei înseamnă „repede”. Evoluția în timp a denumirii a dus la transformarea „Homor”-ului în „Humor”. Cu toate acestea, chiar și în prezent, unele persoane vârstnice pronunță „Homor” în loc de „Humor”.

Te invităm în Gura Humorului pentru că:

Situat la intersecția drumurilor care duc spre mănăstirile medievale din Bucovina, orașul Gura Humorului este un punct de atracție atât pentru turiștii din România dar și pentru cei care, venind de peste hotare sunt atrași de misterul ce înconjoară celebrul de acum albastru de Voroneț.

Gura Humorului îți dăruiește un punct de plecare către cele mai interesante trasee turistice și montane din Bucovina dar și bucuria de a practica sporturi în care adrenalina pompează la maxim: parapantă, river rafting, off-road, mountain-bike.

Pentru cei care doresc să se odihnească într-un orașel de munte în care aerul curat și verdele de peste an al brazilor îi însoțesc la fiecare pas, plimbările prin Parcul Dendrologic – Rezervație Naturală Ocrotită, bucuria unui foc de tabără alături de cei dragi pot fi tot atâtea surse de bucurie și motive pentru a veni la Gura Humorului.

Scurt istoric:

Prima menționare documentară a localității datează din data de 26 februarie 1490, dintr-un act emis de cancelaria lui Ștefan cel Mare. La 10 septembrie 1782, în Gura Humorului este mutat comandamentul militar austriac, care construiește aici o fortăreață. La 10 octombrie 1782, sediul trupelor de graniță se mută la Gura Humorului. După anul 1800, în localitate încep să se stabilească germani, poloni, evrei, ucraineni, întemeind în 1835 colonia cu numele „Bori”. În 1835 localitatea este legată telegrafic cu Viena. În timpul ocupației austriece, Gura Humorului crește ca importanță, fiind ridicat pe rând la rangul de târgușor și centru administrativ-teritorial (1820), apoi la cel de târg (1880) și capitală de district (1893), iar în cele din urmă, în anul 1904, primește statutul de oraș. În perioada interbelică orașul este reședința plasei Homorului în cadrul județului Câmpulung.

Obiective turistice:

Mănăstirea Voroneț
Parcul Dendrologic – Rezervație Naturală Ocrotită
Biserica romano-catolică Preasfânta Treime
Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Sinagoga Mare
Cimitirul evreiesc
Primăria orașului
Judecătoria orașului
Gara veche

Primăria Orașului Gura Humorului

Adresă: Piața Republicii nr.14, Gura Humorului, județul Suceava, România, 725300
Tel-Fax: +40 (230) 235 051
Info turism: +40 (230) 230 555
E-mail: primariagh@gmail.com
Web: www.primariagh.ro