Prezența unui cadru natural deosebit, zonă cu munți, cu susur de ape la orice pas, cu pajiști presărate de așezări temporare de vară, conferă plaiurilor bucovinene o funcție prioritar turistică, putându-se practica agroturismul.

Oamenii locului au păstrat vii valorile culturale ale zonei: portul și dansul popular, tradițiile și obiceiurile din timpul Sărbătorilor de iarnă și de peste an, obiceiul încondeierii ouălor la Paște, Bucovina fiind destinația potrivită practicării turismului cultural și ecumenic, dacă este să ne referim la motivația turistică. Nu trebuie uitate minunatele mănăstiri bucovinene înscrise în patrimoniul UNESCO: Moldovița, Sucevița, Humor, Voroneț, Putna, Arbore. În completarea patrimoniului favorabil practicării turismului cultural amintim și muzeele bucovinene, Colecția etnografică “Ion Gramadă”, ceramica neagră de Marginea; poate fi dezvoltat ținând cont de faptul regiunea se află pe tărâmul mănăstirilor bucovinene.

Deasemenea se mai pot practica și alte forme de turism:

Turismul cinegetic și pescuitul sportiv – se adresează iubitorilor de aventuri cinegetice și pescarilor, existând un bogat fond de vânătoare: urși, mistreți, căprioare, iepuri, și piscicol: păstrăv, mreană, boiștean. Specia principală din zona montană, care prezintă interes cinegetic major, este cerbul carpatin. Pe pârâul Valea Putnei, în localitatea cu același nume, este amplasată o păstrăvărie aparținând Ocolului Silvic Pojorâta care produce păstrăv pentru consum și puieți pentru popularea apelor de munte; principalele râuri populate cu păstrăv indigen, lostriță și lipan sunt: Bistrița Aurie, Dorna, Moldova, Neagra Broștenilor, Țibău, Cârlibaba, Moldovița.

Drumeția montană – favorizată de existența în zonă a mai multor frumoase trasee marcate, din care amintim vechiul “Drum al tătarilor”, până în comuna Cârlibaba, și celălalt spre mănăstirea Moldovița. Aceste trasee pot fi parcurse fie pe jos, fie cu ajutorul căilor pe care fiecare localnic îi poate pune la dispoziția turiștilor; deasemeni de un farmec deosebit sunt traseele montane către masivul muntos Rarău și Giumalău. Din municipiul Vatra Dornei se poate pleca în drumetie, atât pe jos, cât și cu autoturisme 4X4 în munții: Călimani, Ineu, Rodna, și Obcinele Mestecănișului.

Turismul de odihnă și recreere întrunește aici toate condițiile pentru a fi practicat, ținând cont de efectele benefice ale climei și de frumusețea peisajului din jur. Turismul de agrement poate valorifica numărul de cabaline care există, organizându-se cursuri de echitație, plimbări pe poteci de munte, mountain bike, parapantă etc.

Foto: Flavius Paul